Обезщетение за закъснял или отменен полет

Закъснял или отменен полет? Поискайте обезщетение.

Агенция за управление на искове

Анулирането на полети е едно от най-разочароващите преживявания за пътниците, особено когато сте информирани в последния момент от авиокомпанията. Има няколко възможни изхода и винаги трябва да помните, че имате опции, когато полетът ви е отменен. От една страна, сега имате възможност да получите възстановяване на цената на билета. Често обаче авиокомпаниите предлагат алтернативен полет до първоначалната ви дестинация.

Вашето право на обезщетение
Ако сте пристигнали на крайната си дестинация със закъснение от три часа или повече, може да имате право на обезщетение за загуба на време. Регламент 261/2004 е в сила в рамките на Европейския съюз от 2005 г. и е изменен след Брекзит на Регламентите за правата на пътниците във въздушния транспорт и лицензирането на организаторите на въздушни пътувания (изменение) (излизане от ЕС) от 2019 г. е въведен, за да защитава правата ви като пътник във въздушния транспорт когато вашият полет е закъснял или отменен. И двете законодателства защитават вашите права като пътник на авиокомпанията и определят задълженията на авиокомпанията.
Дори когато обезщетение не е приложимо в случай на отмяна на полет – например когато той е бил отменен поради извънредни обстоятелства, като пандемията от Covid-19, авиокомпаниите пак трябва да възстановят пълната цена на билета. Това, което е разочароващо за пътниците, е, че не всички авиокомпании предлагат възстановяване на парите за билети и освен това много от тях са принудени да приемат ваучери – ако изобщо има такива – вместо възстановяване на сумата, като се възползват от факта, че много пътници не са наясно с правата си.

Размерът на обезщетението зависи от разстоянието на полета. Регламент 261/2004 и регламентите за правата на пътниците и лицензирането на организаторите на въздушни пътувания (изменение) (излизане от ЕС) от 2019 г. определят следните суми:

€250* обезщетение за отменен полет до 1500 км
€400* компенсация за отменен полет над 1500 км
€600* компенсация за отменен полет над 3500 км

Кратък срок за получаване на обезщетението

Права при отменен полет

Потърсете ни